Aken 21 augustus 1654 tot 8 oktober 1654

21 augustus 1654 vertrok het hof haastig naar Aken. Maria had de twee grootste hotels in Aken afgehuurd en de vrolijkheid keerde snel weer terug en er werd gebruik gemaakt van het Keizerbad ofwel de Koningspalts in Aken.
Alleen Maria en Charles werden enkele dagen niet in het openbaar gezien. De 'vakantie' voor Charles was voorbij en de zorgen hadden hem in Aken ingehaald. De spionnen van Cromwell volgden de gangen van Maria, Charles en zijn volgelingen op de voet. Omdat Aken een dure stad was wilden de spionnen meer geld hebben om goede informatie te kunnen leveren.

Charles stuurde Kolonel William Borthwick, Blague en Strachan met brieven en voorraden naar Schotland. Borthwick werd door zijn eigen broer verraden en Blague en Strachan, die op tijd waren gewaarschuwd gingen met hun voorraden naar Holland.

Charles verscheen voor het eerst in het openbaar bij een kerkdienst in de Kathedraal van Aken op 7 september 1654. Na de dienst bezochten Charles en Maria de relikwieën en Maria kuste vroom de schedel en de hand van Karel de Grote. Charles trok het zwaard van de held uit de schede, kuste het eerbiedig en vergeleek de lengte met zijn eigen zwaard. Hun gedrag werd door de geestelijkheid en bevolking van Aken zeer op prijs gesteld. (Bron tekst: The Travels of the King, Charles II in Germany and Flanders 1654-1660 by Eva Scott).

Na die kerkdienst waren Charles en Maria voortdurend te zien in de straten en de omgeving van Aken. Maria volgde een waterkuur en elke morgen liep Charles met haar naar het Keizerbad, gekleed in eenvoudig zwart, met witte zijde kousen, omhangen met het blauwe lint en de Orde van de Kousenband en omringd door vijf of zes manschappen.
Maria had haar afkeer van Willem VI, Landgraaf van Hesse-Kassel (1629-1663) opzij gezet. Zij dineerde regelmatig met de graaf en zijn vrouw. De sfeer van de feestelijkheden van Spa keerden weer terug. Na een jachtpartij bracht Charles in het openbaar een dronk uit op Koningin Christina van Zweden. Dat leidde weer tot veel geruchten.

Op een andere dag gingen ze naar een naburig klooster van de Kanunnikessen, waar ze vrolijk dansten.
Charles besloot nog even in Aken te blijven en liet zijn bagage van13-19 kisten uit Luik ophalen. Hij besloot zijn zuster op haar terugtocht naar Holland te begeleiden en onderweg een bezoek te brengen aan Keulen. (Bron tekst: The Travels of the King, Charles II in Germany and Flanders 1654-1660 by Eva Scott).

Rechts:
Arm van Karel de Grote. Hand van verguld zilver is gemaakt in opdracht van Ludwig XI. Het bevat de ellepijp en spaak van de rechter arm van Karel de Grote. Beide werden in 1481 uit de kist van Karel gehaald. De botten zijn op roden zijde in een oorkonde gerold, die door het venster van bergkristal in de gouden hand te zien is. (Bron: Merian.de)

en een Buste van Karel de Grote. (Bron: Jefparedaens.be)
Keizerbad in Aken van Jan Luyken of Cuyken, 1682. Op drijvende tafels staan kruiken voor water en wijn. (Bron: Wikimedia.org)
Bronnen:
Charles II van Engeland op Wikipedia
Arm van Karel de Grote
Buste van Karel de Grote
Keizerbad Aken
Boek TheTravels of The King